Uw winkelwagentje
Wat is Quinoa juist?

Wat is Quinoa juist?

Quinoa, een glutenvrije oplossing

 

Quinoa (uitgesproken als ‘kienwa’) lijkt op het eerste zicht een type graan te zijn maar het behoort tot de familie van de zaden. Deze zaadjes die een nootachtige smaak hebben, worden al eeuwenlang geteeld in Peru en Bolivia, maar sinds enkele jaren ligt het vaker op ons het bord. Het jaar 2013 werd zelfs uitgeroepen tot ‘Jaar van de Quinoa’ omdat het zo een grote waarde had en het wereldwijde voedseltekort zou kunnen verminderen.

 

Het is een veelgebruikt alternatief voor rijst of pasta en heeft ongeveer dezelfde bereidingswijze. Het is perfect toepasbaar in een hoofdmaaltijd, een gezonde lunch en zelfs het ontbijt. Quinoa werd een lange tijd aanzien als superfood door de grote aanwezigheid van gezonde voedingsstoffen. Het enorme pluspunt eraan is dat het geen gluten bevat omdat het geen graansoort is, wat ideaal is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

 

Dit glutenvrije zaadje bevat een heleboel vezels die ervoor zorgen dat de koolhydraten langzaam opgenomen worden door je lichaam. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen na het eten. Een tweede factor dat helpt om da bloedsuikerspiegel stabiel te houden is de hoeveelheid eiwitten. Niet alleen zijn eiwitten een goede brandstof voor ons lichaam, maar ze worden nog langzamer opgenomen dan de koolhydraten waardoor het niveau stabiel blijft. Bovendien heb je langer een verzadigd gevoel en dus minder snel honger, wat enorm helpt als je een dieet aan het volgen bent.

 

Bij elke blog post hoort een gerecht van Fuel Food. Deze keer is het onze zalm die in de spotlight staat samen met rood-witte quinoa. Een perfecte maaltijden voor zij die glutenvrij eten.

 

Auteur: Chiara Van Den Broek

Bronnen: 

 

https://www.ahealthylife.nl/is-quinoa-s-werelds-meest-gezonde-voedingsmiddelen/

https://www.jasperalblas.nl/quinoa/

 

 

Ouder artikel Recenter artikel